Istražite Rogoznicu i okolinu

Rogoznica

ROGOZNICA

U dubokom zaljevu, zakrivenom od udara otvorenog mora, smjestilo se malo ribarsko naselje Rogoznica. Zahvaljujući odličnom položaju (34 km južno od Šibenika i isto toliko udaljena od Splitskog aerodroma), brojnim povijesnim spomenicima, te fascinantnim prirodnim ljepotama, Rogoznica je oduvijek smatrana jednim od potencijalnih turističkih odmarališta najviše kategorije.

POVIJEST ROGOZNICE

Prvi doseljenici za svoje ognjište odabrali su još 1390. godine kopneni dio današnje Rogoznice – Kopaču, a obližnji otočić – Kopara, na kojem su stanovnici tražili sklonište pred turskim najezdama, naseljen je 1518. godine. Kada je opasnost od Turaka minula, otok je s kopnenim dijelom povezan nasutim putem. Na otoku je 1809. godine za vrijeme francuske vladavine sagrađena i tvrđava.

POVIJEST ROGOZNICE

Stara crkva Sv. Ivana Trogirskog iz 1324. godine na obližnjem rtu Ploča, međutim, svjedoči da je to područje bilo posjećivano i prije dolaska prvih doseljenika. U prilog tomu govori i kapela Sv. Nikole u naselju Lozica, gdje je na groblju otkriveno i nekoliko stećaka.

ROGOZNICA DANAS

Rogoznica je i danas tipično mediteransko mjesto čije se stanovništvo (oko 1600 stanovnika) uglavnom bavi ribolovom, obradom zemlje i turizmom. Zahvaljujući očuvanoj atmosferi tipičnog, mirnog mediteranskog naselja Rogoznica svojim stanovnicima i posjetiteljima nudi prije svega mir i odmor, potpuno suprotan vrevi modernog urbanog života. To malo mjesto brzo će Vas prigrliti kao starog prijatelja i već nakon nekoliko dana osjećat ćete se dijelom domaćeg stanovništva, pozdravljajući ribare kada se otiskuju moru ili nazdravljajući nekom poznatom licu tražeći kratak odmor u hladu. Trenuci užitka na nekoj od prirodnih plaža brzo će iz Vas izvući napetosti koje su Vas potaknule da potražite odmor pod vrelim mediteranskim suncem. Ako ste pak jedan od vječitih zaljubljenika koji u svojem plovilu istražuje vječne zagonetke mora, dobro zakrivena luka pružit će Vam žuđeni predah i mogućnost opskrbe. Posjetite špilju Milina i uživajte u ljepoti obližnjeg jezera povezanog s morem, prirodnog fenomena koji dodatno obogaćuje ovu jedinstvenu cjelinu. Posjetite li Rogoznicu zavoljet ćete ju. Rogoznica će Vam tu ljubav i uzvratiti.

Zvuči zanimljivo? Pogledajte ponudu naših apartmana...

OKOLICA

U blizini Rogoznice nalaze se gradovi Šibenik (34 km), Trogir (20 km) i Split (50 km) koji obiluju povijesnim znamenitostima, restoranima, barovima, suvenirnicama, buticima… Par kilometara od mora prema unutrašnjosti smjestila su se sela u kojima se nalaze restorani sa originalnom tradicionalnom seoskom kuhinjom.

KORNATI

Priču o Kornatima priča spoj prirode i ljudskog djelovanja. Ovaj arhipelag proglašen je Nacionalnim parkom. Kornati se sastoje od kamenog labirinta 89 otoka, otočića i hridi i tako čini najrazvedeniju otočnu skupinu u Sredozemlju.

KRKA

Nacionalni park "Krka" smješten je na području Šibensko-kninske županije i obuhvaća površinu od 109 km² najljepšeg toka rijeke Krke i donji tok rijeke Čikole. Nacionalni park je prostrano, pretežito neizmijenjeno područje iznimnih i višestrukih prirodnih vrijednosti, a obuhvaća jedan ili više sačuvanih ili neznatno izmijenjenih ekosustava. Namjena mu je prije svega znanstvena, kulturna, odgojno-obrazovna i rekreativna, a zbog posjetitelja postoje i turističke djelatnosti.

Zvuči zanimljivo? Pogledajte ponudu naših apartmana...